ical(); ?>
NETAR Higiene Ambiental · 660143445 Servei 24h. info@netar.cat

CONTROL TÈRMITS i XILÒFAGS

Els tèrmits que afecten pràcticament la totalitat de les estructures i construccions a Espanya, pertanyen a l’espècie Reticulitermes ssp, i són termites subterrànies. S’alimenten de tot tipus de materials cel·lulòsics que troben en el sòl (fustes) o en les estructures (fusta, cartró, paper…)

[table id=2 /]

Es distingeixen les següents castes:

Obreres: En general s’observen, i en gran nombre, uns petits individus blancs que es desplacen ràpidament. Són les obreres. Elles són les responsables i úniques dels danys. Consumeixen i digereixen la cel·lulosa que posteriorment són capaços de regurgitar per distribuir als altres membres de la colònia; aquest procés és el que s’anomena la trofal·laxi. Estan constantment a la recerca d’aliment, sense períodes de descans i movent-se en totes les direccions en una recerca a l’atzar. Són elles també les que construeixen els cordons.

Soldats: És igualment probable trobar aquests individus. Són blancs i pràcticament de la mateixa talla que les obreres, però tenen un cap hipertrofiat i més acolorit. Molt menys nombrosos que les obreres i proveïts d’un cap molt quitinitzat amb 2 grans mandíbules, estan encarregats de la protecció de la població contra els enemics (principalment les formigues). El seu cap hipertrofiat no els permet alimentar-se per si mateixos i són les obreres les que els alimenten mitjançant trofal·laxi (alimentació de boca en boca, en la qual els aparells bucals dels insectes entren en contacte i es traspassen entre ells nutrients).

Quan la infestació és massiva, és possible observar també als reproductors secundaris, que es diuen neotèniques. S’assemblen a les obreres, però són més llargs (5-6 mm.) i posseeixen sobre el dors dos petits esbossos d’ales. Són capaços de desplaçar-se per les galeries creades per les obreres i de formar, una mica més lluny, una nova colònia.

La parella de reproductors: En l’origen d’una població de tèrmits, hi ha una parella de reproductors. Formada per un rei de color fosc, capaç de moure’s i que encara no ha perdut les seves ales, i d’una reina sense ales, igualment fosca però amb l’abdomen de diversos colors marrons. Aquest abdomen està hipertrofiat (des d’alguns mm a diversos centímetres) i abriga un aparell reproductor capaç de crear diversos milers d’ous a l’any. La reina és incapaç de desplaçar-se i, per tant, d’alimentar. Com la resta de la població, és alimentada per les obreres.